wtorek, 9 października 2012

Mała ściąga na zakupy - część 1


Postanowiłem zrobić małą ściągę na zakupy. Poniżej zamieszczam informację jak rozpoznać dobre produkty i w efekcie przysłużyć się  zdrowiu. Wszak do produktów w sklepach, producenci dodają masę chemicznych dodatków, które rujnują nasze zdrowie.

Czerwonym pogrubionym drukiem - składniki jakich należy unikać w produktach spożywczych
Na zielono - wskazówki jak wybrać dobry produkt z danej grupy





E620 do E625 Substancje uzależniające i poprawiające smak
PARÓWKI Fosforany E450 E451 E452 Blokują wchłanianie wapnia, pozwalają dodać więcej wody do kiełbasy.
MOM – Mięso Oddzielone Mechanicznie Skórki, pazury i tłuszcz zmielony z ogromną ilością chemii stabilizującej
Produkt Wysoko Wydajny Zapychacze typu groch, bambus itd. z dużą ilością chemii
Zawartość mięsa > 70%, brązowe, twarde i sprężyste, min.10zł/kg
CHLEB Gruba twarda skórka (może być spękana), powraca do swojego kształtu, ciężki, bez dziur w środku, szarawy, wysycha a nie pleśnieje, na drożdżach lub zakwasie, zakwas+woda+sól+mąka
mąka sojowa wybiela chleb
KAPUSTA Nieobrany , duży głąb, ciężka, ładne listki, bez dużych plam na liściach,
MAKARON Zawiera semolinę z przenicy durum. Kolor bursztynowy, nie skleja się, jest zdrowszy i smaczniejszy
SER Mleko+bakterie kwasu mlekowego+podpuszczka+sól, nie kruszy się podczas krojenia, pozostawia tłuste plamy po ściśnięciu
E252, E253, E1105 konserwanty grzybobójcze
E251 powoduje niedokrwienie!!!
E452, E453, fosforany zaburza wchłanianie Ca i przem. Mat.
OLEJ do smażenia powinien mieć dużo kwasów jednonienasyconych
b.dobry olej rzepakowy. Jeśli z oliwek to tylko Extra Virgin.
Olej lniany doskonały ale tylko na zimno i nie można przechowywać
MASŁO Min. 70% tłuszczu mlekowego, twarde, na patelni topi się zostawiając białą piankę.
BANANY końcówka nie może mieć białawego nalotu, w przekroju okrągły nie spłaszczony.
SZYNKA Bez dziur po szczykawkach, suche, z dużą zawartością mięsa (ponad 90%), minimum 16g białka zwierzęcego na 100g. Nie jest jednolita ale ma strukturę różnorodną. Konserwowa to kawałki szynki zbliżone do mielonki.

Produkt Wysoko Wydajny wypełniacze (woda+chemia)
POMARAŃCZ Nie w bibułkach, skórka ani pobielana ani mocno świecąca. Ciężkie, bez plamek i podsuszeń (źródło rakotwórczej pleśni). Pomarańcze z pempkiem są bezpestkowe.

E230, E231, E232 - fenyle pestycydy

Imazalil rakotwórczy
KARP ok. 1,5kg, twarda skórka, po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu, bez białego śluzu, z fileta ość nie powinna wychodzić jak się pociągnie, nie poobijane. Uwaga na mętne oko. Skrzela powinny być krwiste a nie szare, brązowe, zielone a oczy skierowane w górę lub dół a nie na wprost.
ZUPY Glutaminian Sodu, Sód Uzależnia i poprawia smak
Inozynian disodowy Mocno uzależnia i poprawia smak
guanylan disodowy Mocno uzależnia i poprawia smak

tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz palmowy Powoduje niedokrwienie serca i zapychanie żył!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz